Om oss

Ensemble Yria

– konstnärlig och musikpedagogisk verksamhet

Ensemble Yrias hjärtesak är att ta varje tillfälle i akt att inspirera och skapa kreativa, konstnärliga möten som väcker det musikaliska sinnet till liv. I rytmikens tecken – med musik, rörelse och öppna sinnen – gör vi allt vi kan för att öppna dörrar för människor med olika förutsättningar och ge dom chansen att utvecklas till tänkande, kännande och skapande individer.

Ensemblen grundades av Britta Forslund, Sara Ohlzon, Karin Westberg och Madeleine Wittmark. Vi kommer från olika delar av Sverige och hade turen att finna varandra på Musikhögskolan i Stockholm hösten 2005. Det var här vårt samarbete inleddes och med olika bakgrund har vi idag våra studier i rytmik som gemensam grund för vårt konstnärliga och pedagogiska arbete. Sedan premiären av vår första produktion Längre än längst i november 2007 har mycket hänt och verksamheten är i ständig utveckling. Ensemblen har med tiden vuxit vi har under de senaste åren haft ett tätt samarbete med musikern och producenten Emil Westberg. Hösten 2014 rekryterades Cia Eurenius, som idag är ordinarie medlem i ensemblen.

I vår verksamhet ingår turné med våra konserter och interaktiva musikspektakel, musikpedagogiskt arbete, komposition och framtagande av musikpedagogiskt material. Ensemble Yria är nu mycket glada att kunna presentera ett brett utbud, av både föreställningar och kurser, som ger oss möjligheter att träffa många barn och skapa många musikaliska och lustfyllda möten tillsammans. För tillfället är vi aktuella med produktionerna Nära Dig (spädbarn 0-2 år och anhöriga), ZiggaZing (1-5 år), Virvel & Vinda (1-5 år), Sinnenas Spektakel (förskola, särskola), Längre än Längst (5-9 år), Hitta Rätt! (6-9 år) och Flytande Form (9-13 år).

Vi har även vuxenprogrammen Inom mig (kyrkokonsert) och Säg det i toner (äldreomsorg) samt Luciatåg som passar alla åldrar.

Med barnen som vår främsta målgrupp blir skolan en viktig samarbetspartner, då det är där det livslånga lärandet tar form. Ensemble Yria är utbildade lärare såväl som konstnärer vilket gör att vi befinner oss i en sammanlänkande position mellan just skola och kultur. Vi har insyn i skolans uppdrag såväl som i hur kultur och ett kreativt tänkande har en positiv inverkan på barns lärande, för att inte nämna vuxnas lärande. (Se Skapande skola och Fortbildning)

Ensemble Yria
Britta Forslund

Cia Eurenius
Ensemble Yria
Karin Westberg
Ensemble Yria
Madeleine Wittmark
Ensemble Yria
Sara Ohlzon