Månadsbrev april 2018

Skapande skola-projekt framöver

Kulturrådet har delat ut Skapande skola-pengarna för nästa läsår och vi blev tidigt i våras kontaktade av flera skolor i olika delar av landet med förfrågningar kring detta. Det ska bli roligt nu att höra vilka som fick sina projekt beviljade och vilka vi kommer få förmånen att vara involverade i. Vi har fler föreställningar, med tillhörande musikworkshop och musikpedagogiskt material, som passar utmärkt för skapande skola-projekt. Föreställningar som också är tätt knutna till läroplanen och olika ämnesspecifika delar av kursplanen i olika ämnen.

Illustration: Mia-Maria Güettler

De produktioner som passar för grundskolan är Hitta Rätt! (åk F-3) på tema barns rättigheter, Längre än Längst (åk F-3) på tema rymden samt Flytande Form (åk 4-6) på tema vatten. Till samtliga dessa produktioner finns möjlighet för tillhörande musikworkshop med eleverna samt tillgång till pedagogiskt material (för Hitta Rätt! kommer ett sådant material att finnas tillgängligt under senare delen av ht18) för vidare arbete efter vårt besök på skolan. Kulturrådet har även lagt till skapande förskola i sin utdelning, det gör att vi har än fler föreställningar som passar; Sinnenas Spektakel (3-6 år), ZiggaZing (1-5 år) och inte minst vår nya förskoleföreställning som har premiär i höst Virvel & Vinda (1-5 år). Även till dessa produktioner finns, eller kommer inom en snar framtid att finnas, material som gör det möjligt att arbeta vidare efter vårt besök. Vi har dessutom våra populära fortbildningskurser för personal i förskolan som ger möjlighet till ännu mer fördjupning i vårt arbetssätt och skapar möjlighet för musikstunder på förskolan som är fullt ut anpassade efter barnens förutsättningar. Är du, eller känner du någon som skulle vara, intresserad av något av dessa projekt på er förskola eller skola under nästa läsår så tveka inte att höra av dig! Vi skräddarsyr gärna projekten utifrån din skolas behov och önskemål.

 

Utbudsdagar

Foto: Sinduda Studio – Christer Folkesson

Under april medverkade vi, under samma dag, på två olika utbudsdagar i två olika län med två olika produktioner. Det var roligt och lite förvirrande. Vi började dagen i Falun där vi spelade ett utdrag ur ZiggaZing på Musik i Dalarnas utbudsdag. Väldigt roligt att vi får möjlighet att spela i Dalarnas län under hösten, där vi ännu inte varit på turné. Det var en välordnad dag med lyxlunch och möjlighet att höra Dalasinfoniettan, inte fy skam tycker vi. Musik i Dalarna har en generös subvention av vår föreställning så om du känner till någon i länet, exempelvis förskola eller bibliotek, som skulle vilja ha besök av vännerna Zigga och Zing i höst så hör av er så snart som möjligt så vi kan boka in detta.

Sedan åkte vi vidare mot Gävle för Region Gävleborgs utbudsdag. Där presenterade vi vår nya fortbildningskurs Ta ton! som är under framtagande och kommer att hållas första gången i Bollnäs under hösten. Den handlar om sång med små barn och om hur vi vuxna kan anpassa sångstunder på förskolan till små människornas fysiska förutsättningar samt hur vi skapar yttre förutsättningar för barnen att medverka i gemensam sång och få tillgång till sin egen röst. Väldigt roligt projekt tycker vi som vi är glada att kunna genomföra tillsammans med Region Gävleborg. Mer info om detta kommer framöver och låter det intressant så hör gärna av dig med eventuella frågor. Vi ser fram emot att sprida kunskapen om barns röster.

Nära Dig i Stockholm

Under april har vi även haft nöjet att spela vår bebiskonsert Nära Dig på olika öppna förskolor och bibliotek i Stockholm. Dels ställen dit vi kommer varje termin med denna uppskattade produktion, så som Skärholmen, Farsta och Älvsjö, men denna omgång även på Södermalm och i Rinkeby där vi inte varit lika ofta. Men till hösten ser det ut att bli återbesök på samtliga ställen som vi varit under våren, plus Ekerö bibliotek. Håll koll på kalendariet för att veta var vi spelar.

 

Foto: Ensemble Yria

Sista Säg det i toner för terminen

I april avslutade vi vår spelperiod med Säg det i toner på äldreboenden i Uppsala. Vi fick också spela två offentliga föreställningar med produktionen i Stockholm, Älta och Saltsjöbadens bibliotek, innan det var dags att ge föreställningen lite sommarlov. Den återses dock till hösten igen då vi spelar genom Kultur i vården i Stockholm.

Verksamheten i korthet

I övrigt under april fortsätter vi med föreställningar i Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm där vi spelar ZiggaZing på samtliga förskolor i stadsdelen och vi har påbörjat jobbet med ansökan för fortsatt verksamhetsstöd från Kulturrådet. Vi har under april fått en del avslag på stöd vi sökt för verksamhet till hösten. Tråkigt förstås, men samtidigt som det känns tråkigt ger det motivation till att söka nya stöd och finansiering av projekt på andra håll. Utmanande och utvecklande på samma gång. Vi är också i full gång med att planera hösten, som börjar bli ganska full. Kul! Dock har vi några obokade datum kvar så är du intresserad av besök under hösten är det dags att du hör av dig så snart som möjligt. Några planerade spelningar är nyproduktionen Virvel och Vinda, 1-5 år, (mer info om denna föreställning kommer snart) som kommer att spelas i både Skärholmen, Årstaberg, Bollnäs och Norrköping. Vi kommer erbjuda skolklasser i Stockholmsområdet att se Hitta Rätt! på den fina kulturhuset i Skarpnäck i slutet av november. Vi kommer även att spela en hel del ZiggaZing i Dalarna till hösten, inte minst i Borlänge, men även i Farsta är det några dagar inbokade.

Framåtblick

Framöver fortsätter vi med ansökan till Kulturrådet, som ska in under maj. Vi fortsätter framtagandet av förskoleföreställningen Virvel och Vinda, så efter maj och juni kan vi dela med oss av lite mer kring föreställningen. Det ser vi fram emot! Vi kommer få besked om ytterligare stöd som vi sökt, så vi hoppas på fler positiva svar än hittills. Vi fortsätter även framtagandet av musikpedagogiskt material till Hitta Rätt!, bokar in resterande spelningar till hösten och i slutet av maj drar vi till Tibro och spelar ZiggaZing för förskolebarnen i kommunen under fyra dagar.

Kom ihåg att följa oss på Facebook och Instagram! Och hör gärna av dig om du kommer på något som du skulle vilja läsa mer om i kommande månadsbrev.

Tack för nu! Vi hörs igen i slutet av maj!