Månadsbrev februari 2017

Februari försvann i ett swish och det har blivit dags för vårt andra månadsbrev.

ZiggaZing i Blekinge

Under februari avslutade vi vår hittills mest omfattande turné. Vi har sedan september varit i Blekinge i olika omgångar och spelat ZiggaZing i olika konstellationer. 67 föreställningar under totalt sju veckor blev det till slut genom Musik i Blekinge. Och så bra vi har haft det! Fint bemötande med fika och annan lyx, fina städer och härliga pedagoger och barn som bjudit på sig själva med roliga kommentarer. Och storbeställning på musikpedagogiskt material blev det också på några ställen. Det gläder oss att barnen får möjlighet att fortsätta flyga tillsammans med Draken Pyr även efter att Zigga och Zing lämnat förskolan. Sammanfattningsvis; till Blekinge kommer vi gärna tillbaka!

Säg det i toner

Årets första besök på äldreboende gjordes i februari. Cia, Britta och Madeleine var i centrala Stockholm och Sundbyberg för att spela och sjunga för och tillsammans med de äldre. Vilken glädje! Det är en ynnest att få spela för äldre personer som när musiken väcker minnen till liv kan berätta de mest fantastiska historier från sina liv. Exempelvis kvinnan som, likt Madeleines karaktär Louise, tog båten från Göteborg till New York, träffade sitt livs kärlek och blev kvar i flera år. Och under färden över Atlanten blev det storm så nog var det lite gungigt, men härligt ändå för det fanns bastu på båten.
Dagar som dessa känns vårt jobb lite extra lyxigt! Dessutom blev det under februari klart att vi under hösten kommer att ge oss ut på turné med den här härliga föreställningen. Mer info om det kommer framöver.

Babyrytmik i Järvsö

Den 16 februari startade babyrytmiken i Järvsö för terminen och den här våren är det Jejja Östberg som håller i den kursen. Jejja är, precis som övriga medlemmar i Ensemble Yria, utbildad rytmiklärare och det var på Musikhögskolan i Stockholm som vi i Yria först träffade Jejja. Efter utbildningen flyttade Jejja med familj till Järvsö och första jobbet blev ett vikariat under höstterminen 2009 som musiklärare på högstadiet i Hudiksvall. Under våren 2010 vikarierade hon på Bollnäs kulturskola som sångpedagog. Genom rektorn på Kulturskolan fick Jejja veta att det fanns ett vikariat som rytmikpedagog på estetiska programmet i Ljusdal. Jejja fick vikariatet och fick på så sätt in en fot på hemmaplan. Hösten 2010 fick hon en fast tjänst som musiklärare samt erbjöds sånglärarjobb på estetiska gymnasiet där hon är idag och undervisar sångelever.
Jejja jobbar för att rytmik, som i dagsläget är ett valbart ämne för hennes elever, ska bli ett obligatoriskt ämne. 
Utöver detta leder Jejja Järvsö Barnkör, för åldrarna 5-7 och 8-11 år. Vi hälsar Jejja varmt välkommen och ser fram emot många mysiga musikfyllda stunder på Stenegård!

Babyrytmiken i Järvsö bjuds vid åtta tillfällen under våren. Mer info hittar du här.

Nytillskott

Den enskilt mest glädjande nyheten för Yria, kanske inte verksamhetsmässigt men personligt, under februari var ändå nytillskottet i familjen Westberg. Stort grattis till Karin, Emil, Otto och den nyaste familjemedlemmen Valle! 

Verksamheten i korthet

Förutom att ha avslutat vår stora turné i Blekinge och spelat Säg det i toner har vi även gjort de sista uppföljningsbesöken hos förskolepedagoger i Skärholmen. Vi har besökt musiksamlingar och efter dessa haft samtal med pedagogerna. Vi har lärt och mycket nytt, inte minst om hur verkligheten ser ut för de förskolepedagoger vi träffat samt hur det påverkar deras möjlighet att hålla kvalitativa musikstunder med barnen. Den kunskap vi fått ta del av och de frågor som dykt upp under samtalen är det som ligger till grund för framtagandet av steg två som vi kommer att fortsätta med under mars.Vi har också varit på kärt återbesök på öppna förskolan i Älvsjö, dit vi haft nöjet att komma varje termin de senaste åren, med vår babykonsert Nära Dig. Alltid lika mysigt att få komma tillbaka och träffa bebisar med deras nära vuxna. 
I februari tog vi också beslutet att, efter många långa diskussioner, trycka 1000 nya exemplar av vår populära skiva Nära dig. 96 kg (!!) skivor anlände kontoret så nu är det fritt fram att beställa till alla som kan tänkas vara intresserade, och det gör du enklast genom vår webbutik.

En framåtblick…

Under mars fortsätter vi med del två i den stora fortbildningssatsning som görs i Skärholmen under våren. Under två veckor träffar vi pedagoger för de minsta barnen i förskolan och bjuder på steg två i vår fortbildning. Fördjupning, förankring, lust och tillgänglighet är några ledord under dessa veckor.

Vi drar till Malmö i mitten av mars för några dagar med Flytande Form samt att några av oss kommer medverka på Svenska Rytmikförbundets inspirationsdag på Sundsgårdens folkhögskola utanför Helsingborg. Är du också sugen på att vara med? Hör av dig till SRy och kolla om det finns platser kvar!

 

Nu har det blivit dags att säga tack för den här gången. Om du har idéer om vad du skulle vilja veta mer om från vår verksamhet så hör gärna av dig! Och kom ihåg att följa oss på både Facebook och Instagram.
Tack för nu! Vi hörs i mars igen.