Månadsbrev mars 2017

Så har även mars kommit till ända och detta har hänt i Yrias värld sedan sist:

Fortbildning i Skärholmen

Den stora fortbildningssatsning i Skärholmen som vi har nöjet att vara en stor del av nådde under mars sin sista del; fortbildningskurs steg 2. Sara och Britta har varje förmiddag under två veckor mött alla förskolepedagoger som arbetar med de yngre åldrarna i Skärholmen för att fördjupa, förankra och finslipa på de verktyg dessa pedagoger fick möta under kursens första steg. Mellan dessa delar har vi även varit ute på förskolorna och mött pedagogerna i sin vardagliga miljö för att se deras arbete och utifrån deras behov och verklighet utformat steg två av denna fortbildning. Vi är så glada och tacksamma för alla viktiga och intressanta samtal, för att alla pedagoger har varit så generösa och bjudit på sig själva och att Skärholmens stadsdel ser vikten och effekten av den här satsningen för sin personal men inte minst för att barnen i förskolan ska få fler högkvalitativa musiksamlingar som är skapade utifrån deras förutsättningar. Och vi är just i full fart med att försöka planera för att även övriga förskolepedagoger i Skärholmen ska få samma utbildning. Så roligt och så viktigt!

Foto och filmning: Annica Malmborg

Flytande Form i Malmö

Genom Musik i Syd och Malmö stad har vi ännu en gång fått nöjet att spela Flytande Form i Malmö, och det var lika roligt den här gången som förra. Den här gången tog beställaren dessutom det, tycker vi, kloka beslutet att alla klasser som såg föreställningen skulle få med sig vår sprillans nya bok och skiva som hör till konserten med sig tillbaka till skolan för att kunna fortsätta arbetet även efter konsertupplevelsen. Det var så härligt att få dela ut böcker till pedagogerna som blev peppade och intresserade. Som en liten present från staden till skolorna.
Heja Malmö!

Foto: Lovisa Fey

Det var också under denna turné som vi för första gången presenterade “På spåret” med Ensemble Yria. Har du missat filmen ligger den på vår Facebook-sida. Vi satsar på att göra detta till en tradition vid varje turné framöver och klurar redan på nya ledtrådar.

Inspiration

Lördagen den 25 mars bjöd Svenska rytmikförbundet in till inspirationsdag för medlemmar och andra intresserade på vackra Sundsgårdens folkhögskola.

Foto: Maria Lundström

 Cia och Britta hade nöjet att vara med denna dag, som verkligen fyllde på rytmik-batterierna. Förbundet, som drivs ideellt, verkar för rytmikpedagogik genom att samla rytmikutövare och rytmikintresserade, skapa mötesplatser och sprida information och kunskap om rytmik. Denna dag fick vi delta i workshops med Christina J Lövbom (rytmikpedagog, Skellefteå) och Ann-Krestin Vernersson (professor emerita, rytmikpedagog, Malmö). Vi utforskade såväl udda taktarter som spegelneuroner.
Lyxigt tyckte vi och vill rikta ett stort tack till styrelsen i förbundet som organiserat denna fina dag!

Vi vill uppmuntra dig som är det minsta intresserad av rytmik på olika sätt att följa Svenska rytmikförbundetFacebook och Instagram. Där får du info om roliga kurser, hur en rytmikpedagogs vardag kan se ut, senaste nytt om vad som händer med rytmikutbildningarna i Sverige och mycket mer. Kanske är det till och med läge att bli medlem i förbundet för att få del av ännu mer inspiration och utbyte rytmikintresserade emellan. Dessa inspirationsdagar som erbjuds en gång om året är öppna för såväl medlemmar som icke medlemmar i förbundet, så härmed ber vi om hjälp att sprida informationen om förbundet och deras arbete till alla som kan tänkas vara intresserade.

Verksamheten i korthet

Förutom de saker som presenterats ovan har vi spelat föreställningar; ZiggaZing i Skärholmen som en del i fortbildningssatsningen i stadsdelen där alla också ska få ta del av en kulturupplevelse, och hållit rytmikworkshops genom skapande skola för elever i Vällingby. Vi musicerade tillsammans med barn i förskoleklass kring tema rymden.

Vi har beviljats projektbidrag från Stockholms stad för framtagande av ny produktion. Jippi! Så nu startar detaljplaneringen av hur projektet ska genomföras. Målgruppen är årskurs F-3 och premiär planeras till slutet av 2017.

Redovisning för det verksamhetsstöd vi fick från Kulturrådet för 2016 har skickats in. Det känns som ett evighetsarbete att klicka i alla föreställningar vi spelat under förra året men det är samtidigt väldigt nyttigt för oss att de vad vi åstadkommit. Det ger oss ett annorlunda perspektiv på verksamheten än det vi är vana att ha. Nyttigt!

En framåtblick…

Under april ska vi äntligen ut till särskolor i Stockholms stad och spela Sinnenas Spektakel genom den kampanj som erbjuds via kulturförvaltningen där elever i särskolan erbjuds ett för dem kostnadsfritt besök av oss. Vi kommer även att hålla fortbildningsworkshop med en del av de pedagoger vi träffar så att de kan jobba vidare med materialet även eftet vårt besök. Det ska bli fantastiskt roligt och vi älskar att få medverka i projekt där vi får chans att göra avtryck hos både pedagoger och elever i ett längre perspektiv och vi får använda flera av strängarna på våra lyror.

Vi fortsätter spela ZiggaZing i Skärholmen. Även det ett utmärkt exempel på projekt som ger effekt i det längre perspektivet och där vi utmanas i vårt helhetstänk.

Den 21/4 ordnas det så kallad rytmikfika på olika ställen i landet. Alla som möts, fikar och på ett eller annat sätt samtalar om rytmik (utbyter lektionsidéer, visionerar om rytmikens framtid, funderar på hur rytmiken kan spridas genom konstnärliga uttryck etc.) är välkomna att vara med. Om ni anordnar en egen rytmikfika, som vi i Yria tänker göra, så meddela gärna detta till Svenska rytmikförbundet och skicka en bild med kort text till webb@svenskarytmikforbundet.se som kan delas i sociala medier.

Vi besöker Gävle med Flytande Form i fyra dagar samt påbörjar ansökan om verksamhetsbidrag till Kulturrådet för 2018, och mitt i allt detta tar vi även lite påsklov.

 

Kom ihåg att följa oss på Facebook och Instagram! Och hör gärna av dig om du kommer på något du skulle vilja läsa mer om kommande månadsbrev.

Tack för nu! Vi hörs igen i april!